Blog

Dotácia na tepelné čerpadlá, Zelená domácnostiam 2024

Dotácia na tepelné čerpadlá, Zelená domácnostiam 2024

Využite dotáciu na tepelné čerpadlá

Dotácia na tepelné čerpadlo v rámci projektu Zelená domácnostiam predstavuje príležitosť, ako môžete zlepšiť energetickú efektívnosť domácnosti a prispieť k udržateľnejšej budúcnosti. V roku 2024 preto pokračuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v poskytovaní dotácií na zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje energie prostredníctvom projektu Zelená domácnostiam. Ak ste fyzická osoba, vlastník alebo spoluvlastník rodinného domu alebo bytového domu, môžete prostredníctvom tohoto projektu teraz výhodnejšie inovovať vykurovanie na tepelné čerpadlo.

Ak hľadáte svojho zhotoviteľa, sme vám k dispozícii na čísle 0948 863 388, emailom ponuky@teplochladno.sk, alebo nás kontaktujte cez formulár pod týmto článkom. Dohodnite si s nami termíny, ktoré vám umožnia počas trojmesačnej platnosti poukážky zabezpečiť inštaláciu a požiadať o preplatenie. Samotná registrácia žiadosti je navrhnutá jednoducho a máte tak dostatok času na jej dokončenie, ako aj na následnú kontrolu a úpravu, až do vydania samotnej poukážky. Vyberte z našej bohatej ponuky schválených zariadení a ak si nie ste istí, obráťte sa na nás, so všetkým vám pomôžeme.

Novinky v projekte Zelená domácnostiam

V roku 2024 môžete o poukážku na dotáciu požiadať aj ak ste vlastník domácnosti v Bratislavskom samosprávnom kraji.

Na výber zariadenia je viac času. Výrobcu a konkrétny typ zariadenia už do žiadosti o poukážku nezadávate vy ale my.

Podporia sa aj zariadenia vzduch-vzduch, inštalované v nehnuteľnostiach bez teplovodného vykurovania.

Dotácia na inštaláciu tepelného čerpadla sa po novom rozšírila už aj na bytové domy, ktoré však neslúžia na podnikanie.

Pribudla možnosť získať zvýhodnenie navýšením základnej sadzby dotácie o 15% Viac informácií nájdete nižšie.

Dotáciu získa aj rozostavaný rodinný dom alebo iné budovy s trvalým pobytom, aj keď nie sú na liste vlastníctva.

Výška dotácie na tepelné čerpadlo

Výška dotácie na tepelné čerpadlo je teraz 380 eur za každý kiloWatt inštalovaného výkonu, s maximálnym príspevkom až 3800 eur. V prípade, ak prestanete využívať tuhé palivá, alebo sa váš dom nachádza v oblasti nízkej kvality ovzdušia s rizikovým stupňom 3 (ORKO https://www.shmu.sk/sk/?page=2873), máte nárok na zvýhodnenie dotácie o 15%. Zvýhodnená dotácia na tepelné čerpadlo je tak až 437 eur za každý kiloWatt inštalovaného výkonu s limitom príspevku pre rodinné domy do 4370 eur (maximálny dotovaný výkon 10kW) a pre bytové domy do 2185€ (maximálny dotovaný výkon 5kW) na jeden byt. Na výpočet výšky dotácie môžete použiť nasledujúcu kalkulačku v XLS. Je potrebné poznať výkon tepelného čerpadla a miesto inštalácie. Ak si nie ste istí, kontaktujte nás a my vám hodnotu poukážky vypočítame.

Príspevok môžete využiť nie len na tepelné čerpadlo v zozname zariadení v projekte Zelená domácnostiam (https://is.zelenadomacnostiam.sk/zariadenia), ale aj na samotnú inštaláciu a na všetky komponenty potrebné pre funkčné spustenie tepelného čerpadla. K oprávneným výdavkom patrí okrem samotného tepelného čerpadla aj zásobník TÚV, komponenty nutné pre prevádzku tepelného čerpadla, montážny materiál, montážne práce, skúšky a revízie potrebné na uvedenie zariadenia do prevádzky. Ak je oprávnený príspevok viac ako polovica vašich celkových nákladov, SIEA vám preplatí len polovicu z celkovej sumy, ktorú ste zaplatili.

Na mape sú vyznačené rizikové obce ohrozené zhoršenou kvalitou ovzdušia, určené metódou integrovaného posúdenia pre rok 2024, vydané Slovenským hydrometeorologickým ústavom. Zistite či aj vaša domácnosť spadá do Oblasti riadenia kvality ovzdušia na tejto stránke SHMÚ (označené rizikovým stupňom 3). Ak vám viac vyhovuje tabuľkový prehľad, pozrite si Zoznam obcí pre rok 2024 vo formáte XLS.

Cashback 500€ na tepelné čerpadlá Daikin

Do konca roka 2024 máme pre vás prichystanú špeciálnu akciu. Znížte si vstupnú investíciu do tepelného čerpadla o ďalších 500 eur, ktoré vám po inštalácii a registrácii zariadenia vrátime vo forme cashbacku. Akcia platí pre tepelné čerpadlá, ktoré budú nainštalované a zaregistrované do 31.12.2024 v DAIKIN programe Stand by me.

Základné podmienky pre získanie dotácie

Základnou podmienkou, ktorú je potrebné dodržať pre získanie dotácie na tepelné čerpadlo, je preukázať, že ako žiadateľ (nie firma) vlastníte alebo spoluvlastníte v niektorom z regiónov Slovenska rodinný dom, rozostavaný rodinný dom alebo inú budovu, ktorá slúži na rodinné bývanie. Zároveň musíte mať v tejto budove trvalý pobyt, prípadne byť spoluvlastníkom bytového domu. Rozhodujúcim faktom je, či máte stavbu v čase podania žiadosti o vydanie poukážky zapísanú na liste vlastníctva. Dotáciu na tepelné čerpadlo môžete získať ak ste o ňu doteraz v žiadnom štátnom programe nepožiadali.

Splnenie všetkých uvedených podmienok sa preukazuje čestným vyhlásením, ktoré vám bude zaslané spolu so zmluvou na poskytnutie príspevku od SIEA. SIEA môže vykonať kontrolu čestného vyhlásenia a vyžiadať si ďalšie informácie alebo vykoná kontrolu na mieste. Žiadosť o dotáciu na tepelné čerpadlo môže byť zamietnutá, napríklad ak bola už v minulosti vydaná poukážka na rovnakom mieste inštalácie, alebo v prípade bytového domu príde len k odpojeniu od centrálneho zdroja tepla (kotolňa, tepláreň). Žiadosti vybavuje SIEA v poradí ako boli aktivované zhotoviteľom.

Postup získania dotácie na tepelné čerpadlo

Máte nárok na dotáciu aj vy?

Spoločne overíme, či spĺňate všetky požiadavky na oprávnenosť domácnosti a nevyhnutné kritériá na vydanie poukážky a ubezpečíme sa obojstranne, že sme schopní zariadenie dodať a nainštalovať a lehotu si dohodneme aj zmluvne.

Vyplnenie žiadosti o poukážku

Musíte vyplniť elektronický formulár na webstránke Zelená domácnostiam. Uistite sa, že vo vašej žiadosti sú správne vyplnené všetky požadované informácie a sú v súlade s podmienkami. Nesprávne vyplnené žiadosti nebudú akceptované.

Vydanie aktivačného kódu

Po podaní žiadosti SIEA zhodnotí a overí všetky podklady. Ak spĺňate podmienky, dostanete emailom s aktivačný kód. Ak vaša žiadosť nevyhovuje, budete upozornení na nezrovnalosti, alebo dostanete dôvod zamietnutia.

Aktivujeme vám poukážku

Aktivačný kód, ktorý dostanete po schválení vašej žiadosti, odovzdáte nám a my vašu poukážku na preplatenie dotácie aktivujeme. Aktivovaná poukážka bude v najbližšom možnom termíne vydaná.

Vydanie a doručenie poukážky

Po aktivácii vašej žiadosti a jej posúdení, vám SIEA doručí vytlačenú poukážku na sumu vypočítanú na základe oprávnených nákladov. Jej platnosť je 90 dní od vydania a počas tohto obdobia je potrebné zariadenie nainštalovať.

Podpísanie zmluvy so SIEA

Do 30 dní od vydania poukážky vám SIEA zašle návrh zmluvy a čestné vyhlásenie. Zmluvu podpíšete vo 2 vyhotoveniach, pričom jedna musí byť úradne osvedčená. Osvedčenú zmluvu a čestné vyhlásenie nám odovzdáte aj s ďalšími prílohami.

Proces preplatenia poukážky

Ak už máte tepelné čerpadlo nainštalované, vyplatené a odovzdali ste nám potrebné dokumenty (poukážku, osvedčenú podpísanú zmluvu a čestné prehlásenie), skompletizujeme dokumentáciu a pošleme ju do SIEA.

Preplatenie dotácie od SIEA

Na záver Slovenská inovačná a energetická agentúra skontroluje všetky podklady, overí fakturované položky a až potom môže preplatiť dotáciu. Na preplatenie má SIEA lehotu 60 dní od odovzdania podkladov.

Tepelné čerpadlo pre rodinný dom

O dotáciu na inštaláciu tepelného čerpadla pre rodinný dom môže požiadať iba fyzická osoba, ktorá je vlastníkom (aj bezpodielovým) rodinného domu, alebo podielovými vlastníkmi oprávnenými rozhodovať o hospodárení so spoločnou vecou podľa väčšiny ich podielu. Nehnuteľnosť musí byť evidovaná v Katastri nehnuteľností Slovenskej republiky ako rodinný dom, rozostavaný rodinný dom, alebo po novom aj iná budova, ktorá slúži na rodinné bývanie a zároveň má v nej žiadateľ trvalý pobyt.

Pomoc je určená pre domácnosti, preto nehnuteľnosť nesmie byť vo vlastníctve alebo spoluvlastníctve právnickej osoby a nesmie byť vedená v obchodnom majetku akéhokoľvek podnikateľského subjektu. Stanovené sú aj podmienky, za akých je možné získať podporu pre nehnuteľnosť, v ktorej je vykonávaná hospodárska činnosť, týkajú sa predovšetkým prenájmu a účtovania nákladov na energiu. Domácnosť sa podpisom zmluvy zaväzuje prevádzkovať zariadenie v súlade s aktualizovanými podmienkami podpory minimálne počas 5 rokov od účinnosti zmluvy.

Tepelné čerpadlo pre bytový dom

Dotácia na tepelné čerpadlo je po novom k dispozícii aj pre vlastníkov bytov v bytových domoch, evidovaných v Katastri nehnuteľností Slovenskej republiky. Pre získanie dotácie na tepelné čerpadlo, ale nesmie byť vedený v obchodnom majetku akéhokoľvek podnikateľského subjektu, s výnimkou obcí alebo VÚC. Byty alebo nebytové priestory nesmú byť prenajaté podnikateľskému subjektu v rozsahu väčšom ako 20% podlahovej plochy bytového domu. Prenájom bytu inej fyzickej osobe je možný bez obmedzení iba do 20% podlahovej plochy všetkých bytov v dome, a to len v prípade, ak to nie je súčasťou podnikania vlastníka.

O dotáciu pre bytový dom, môže požiadať spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome podľa zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v platnom znení, alebo vlastníci bytov a nebytových priestorov v bytovom dome zastúpení správcom bytového domu, s ktorým majú vlastníci bytov a nebytových priestorov v bytovom dome uzavretú zmluvu o výkone správy podľa zákona č. 182/1993 Z.z..

Súčasťou žiadosti o preplatenie poukážky je aj energetický audit, v ktorom musí byť uvedené množstvo využiteľnej energie vyrobenej v zariadení a splnený musí byť aj odporúčaný výkon zariadenia. Odporúčaný výkon nesmie byť menej než 80% energie vyrobenej v zariadení na využitie OZE spotrebovaných v bytovom dome. Náklady spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru týkajúce sa dodávanej energie nesmú tvoriť viac ako 20% celkových nákladov na energiu bytového domu a nesmú byť účtované v účtovníctve podnikateľského subjektu. Tepelné čerpadlo nemôže byť nainštalované v bytovom dome pripojenom na centrálny zdroj tepla, pretože inštaláciou by došlo k porušeniu podmienok skončenia odberu tepla. Domácnosti sa podpisom zmluvy zaväzujú prevádzkovať zariadenie v súlade s aktualizovanými podmienkami podpory minimálne počas 5 rokov od účinnosti zmluvy.​

A na čo si dať pozor?

Kľúčové je dodržiavať pravidlá stanovené Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou, tak aby ste predišli možným sankciám. Dodržiavanie týchto pravidiel minimalizuje riziko komplikácií a umožní vám to úspešné získanie dotácie. Splnenie podmienok pre získanie dotácie na tepelné čerpadlo preukážete čestným vyhlásením, ktoré obdržíte spolu so zmluvou o poskytnutí príspevku od SIEA. Agentúra má právo vykonať kontrolu vášho čestného vyhlásenia, a to buď formou dožiadania ďalších informácií, alebo priamo kontrolou na mieste inštalácie zariadenia.

Prítomnosť akýchkoľvek nepovolených spotrebičov na tuhé palivá môže mať za následok porušenie podmienok stanovených SIEA. Ak žiadate o zvýhodnenú dotáciu a máte dva kotly na tuhé palivo, musíte jeden z nich odstrániť. Navyše, ak sa zaviažete nepoužívať tuhé palivá, nemôžete prevádzkovať žiadne kotly na tuhé palivá. Výnimka platí len pre inštalácie v rámci územia OKRO 3, kde môžete požiadať o dotáciu bez nutnosti výmeny kotla. Pri žiadosti o zvýhodnenú dotáciu nemôžete mať v domácnosti žiadne iné vykurovacie zariadenia na tuhé palivo, ako je napríklad krb. Ich existencia predstavuje porušenie zmluvných podmienok, aj keď sa nepoužívajú.

Tepelné čerpadlo je po inštalácii zakázané presúvať bez povolenia a ak je to nutné, musíte najprv kontaktovať SIEA. Po presune je potrebné poslať fotografie nového umiestnenia, aby SIEA mohla aktualizovať svoje záznamy.

Pri zistení nesúladov môže SIEA požadovať vrátenie dotácie.

Sme registrovaný zhotoviteľ

Ak hľadáte svojho spoĺahlivého a skúseného zhotoviteľa, sme vám k dispozícii na čísle 0948 863 388 od pondelka do piatku (8:00-16:00), emailom ponuky@teplochladno.sk alebo nás kontaktujte cez formulár pod týmto článkom. Ak si nie ste istí ako postupovať, obráťte sa na nás, so všetkým vám pomôžeme. Prezreli ste si už našu ponuku zariadení a potrebujete poradiť s výberom toho správneho?

Pripravujete sa na inštaláciou a potrebujete pomôcť aj s dokumentáciou, administratívou a náležitosťami okolo dotácie? Hľadáte spoľahlivý tím na inštaláciu a servis aj do budúcnosti? Inštalujeme v rámci celého Západného aj Stredného Slovenska. Zavolajte nám na 0948 863 388 od pondelka do piatku (8:00-16:00), napíšte na ponuky@teplochladno.sk, alebo využite formulár pod týmto článkom. Ak máte cestu okolo Žiliny, naplánujte si s nami vopred stretnutie v našom Showroome na ul. Hlavná 19, Žilina - Bytčica, kde si vybrané zariadenia môžete aj obzrieť, vyskúšať a dohodnúť si aj obhliadku miesta vašej inštalácie.

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Menu