Blog

Začína vydávanie poukážok - Zelená domácnostiam

Začína vydávanie poukážok - Zelená domácnostiam

Ministerstvo hospodárstva a SIEA spúšťajú aktiváciu a vydávanie poukážok z projektu Zelená domácnostiam. Aktivácia bude spúšťaná po etapách. Ako prvé môžu zhotovitelia aktivovať žiadosti na kotly na biomasu a slnečné kolektory, a to už 16. júla 2024, od 11.00 hod. Poukážky k aktivovaným žiadostiam budú vydávané nasledujúci deň.

TERMÍNY

Podľa informácií poskytnutých SIEA, budu poukážky na podporu inštalácií energetických zariadení vydávané v týždenných intervaloch, a to každý utorok o 11:00 hod. Priorita je najprv venovaná kotlom na biomasu a slnečným kolektorom, nasledovať budú tepelné čerpadlá s aktiváciou v pondelok 22. júla 2024 a vydávaním poukážok 23. júla 2024. Potom prídu na rad fotovoltické panely a veterné turbíny s aktiváciou 29. júla 2024 a vydávaním poukážok 30. júla 2024.

Poukážky budú preplácané priebežne v závislosti od toho, kedy zhotovitelia doručia žiadosti o preplatenie s kompletnou dokumentáciou. Prostriedkov je dostatok, v tejto fáze dostane príspevok každá domácnosť, ktorá inštaláciu zrealizuje v súlade s podmienkami.

HĽADÁTE ZHOTOVITEĽA?

Ak hľadáte svojho zhotoviteľa, sme vám k dispozícii na čísle 0948 863 388, emailom ponuky@teplochladno.sk, alebo nás kontaktujte cez formulár pod týmto článkom. Dohodnite si s nami termíny, ktoré vám umožnia počas trojmesačnej platnosti poukážky zabezpečiť inštaláciu a požiadať o preplatenie. Samotná registrácia žiadosti je navrhnutá jednoducho a máte tak dostatok času na jej dokončenie, ako aj na následnú kontrolu a úpravu, až do vydania samotnej poukážky. Ak si nie ste istí, obráťte sa na nás.

Z informácií Ministerstvo hospodárstva vyplýva, že na základe počtu obyvateľov bol upravený rozpočet pre Bratislavský kraj na 14,2 milióna eur a aktuálne v tomto kraji evidujú viac ako 1700 žiadostí v hodnote 4,7 milióna eur. Pre ostatné regióny je celkový rozpočet stanovený na 93,5 milióna eur, pričom Slovenská inovačná a energetická agentúra eviduje skoro 13500 žiadostí v hodnote 38,8 milióna eur. Cieľom nového prerozdelenia je zabezpečiť spravodlivejšie rozdelenie finančných prostriedkov medzi regiónmi a zvýšenie záujmu obyvateľov o využitie tejto podpory na energetické projekty aj mimo Bratislavy. Táto iniciatíva významným krokom v podpore udržateľnosti a využívania ekologických riešení v slovenských domácnostiach a podporuje inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, ako sú kotly na biomasu, tepelné čerpadlá, slnečné kolektory, fotovoltické panely alebo veterné turbíny.

Nový videomanuál k vypĺňaniu žiadosti

Máte nárok na výhodnejšiu dotáciu v Zelenej solidarite?

Projekt Zelená solidarita, plánovaný Ministerstvom hospodárstva a SIEA na tretí štvrťrok 2024, predstavuje jedinečnú príležitosť pre nízkopríjmové domácnosti na Slovensku získať poukážku na štátnu dotáciu s až 90% mierou podpory na inštalácie ekologických zariadení, ako sú kotly na biomasu, slnečné kolektory a fotovoltické panely. Pre tento projekt je vyčlenený celkový rozpočet vo výške 30 miliónov eur. Ak máte záujem o príspevok v rámci Zelenej solidarity, môžete využiť špeciálne na to určenú kalkulačku pre overenie, či spĺňate podmienky. Ak si overíte, že príjem vašej domácnosti nepresahuje stanovenú výšku, odporúčame počkať s aktiváciou vydania poukážky v súčasnom projekte Zelená domácnostiam a urobiť tak až po spustení nového projektu Zelená solidarita na jeseň 2024. Svoju kvalifikáciu pre tento nový projekt, potom budete môcť potvrdiť v elektronickej žiadosti a hodnota poukážky sa vám automaticky upraví na výhodnejšiu. Tento iniciatívny krok je vytvorený s cieľom zjednodušiť prechod na udržateľnejšie energetické riešenia, znížiť energetickú záťaž domácností a zlepšiť životnú úroveň nízkopríjmových skupín obyvateľstva.

Máte otázky? Napíšte nám!

Ak si chcete uplatniť poukážku na dotáciu, alebo chcete cenovú ponuku, tu napíšte o aké zariadenie ide.

Ak máte otázky, podnety či pripomienky k zakúpenému produktu, neváhajte nám napísať.

Z dôvodu urýchlenia vypracovania cenovej ponuky, vás prosíme o čo najpresnejšiu špecifikáciu stavby (pôdorys, izolácie obvodových stien a stropu, typ okien). Využite možnosť pridania prílohy (projektu).

Ak chcete pridať viac ako jednu prílohu (PDF, JPG, DOC), podržte klávesu CTRL (⌘) a klikajte na súbory, ktoré chcete odoslať. Odosielanie formulára s prílohami trvá dlhšie. Veľkosť príloh odporúčame do 5MB.


Pred odoslaním je nutné potvrdiť súhlas so spracovaním vašich osobných údajov.

Menu